In The Mood For Modern

This South Scottsdale home had a lot to offer when it was built in 1959, but it had been barely updated since then and baby blue counters, saltillo tile, and a wood paneled island didn’t go with today’s trends or the youthful vibe that the surrounding area had developed.

IMG_4260
BEFORE: Dated, dark, and where is the fridge?!?!

At some point during the home’s past, the previous owners inclosed the covered patio along the entire backside of the house adding square footage to the home. However, since the home is block construction, they didn’t do a good job combining the spaces and the result… Was a very awkward floor plan (Notice there isn’t a refrigerator in the kitchen?) We decided that we needed to maxamize this space and take advantage of the extra square footage that was available.

0019-Belleview (19)
AFTER: So much space and light fills this new kitchen with a great open floor plan to the rest of the home. Modern fixtures and finishs helped to make this home feel fresh and youthful.

We opened the wall and extended the kitchen all the way to the end and wrapped it around the corner to create a better layout. There was previously a back door, but it seemed silly to have it there when there was a sliding door nearby… So we removed the door and replaced it with a window instead. This provided a better place to put the kitchen sink and it freed up a large section to do a pantry cabinet (AND it created the perfect place to put the refrigerator so it was actually in the kitchen!) Previously the stove was in the island, but the added square footage had a slanted ceiling so it didn’t allow us to do upper cabinets in that section… Our solution was moving the stove against the wall and taking advantage of that slant to do a cool exhaust hood and sleek glass tile from the counter to the ceiling! Two-tone cabinets with white quartz counters and modern cabinet hardware provided a fresh look and helped to create an eat-in kitchen by doing a quartz waterfall at table height perfect for some fun industrial chairs!

The change in ceiling heights and change in island heights made finding the perfect light fixture a little more challenging, therefore I decided to hang two island pendant light fixtures side by side to create a longer appearance. These glass pendants complimented the modern acrylic dining room chandlier. DISCLAIMER: Set aside some time with a bottle of wine to assemble it since you need to deliecately place each transparent part into it’s corresponding connections… And if you think that sounds rough, don’t even get me started on the finger-print smudges! But in the end, it’s an awesome statement piece and well worth the hassle… Especially considering the price!

To view the rest of the AFTER photos and all of the sources for this project, please check out the Belleview page!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s